30 Aralık 2013 Pazartesi

Sony 2014 Dünya Fotoğraf Ödülleri Jürisi Açıklandı!

Nicolas Reusens Boden, İsveç. Açık Doğa & Vahşi Yaşam Kategorisi
 (Aday resimlerden biri)

Fotoğraf dünyasının her yıl heyecanla takip ettiği Sony Fotoğraf Ödülleri’nde son başvuru tarihine bir ay kaldı. Yarışmada Açık ve Gençlik kategorileri için son başvuru tarihi 6 Ocak, Profesyonel kategoride ise 9 Ocak. Bu arada 2014 Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri’nin Onursal Jürisi de açıklandı. Bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye Ulusal Özel Ödülü 2014 için de başvurular devam ediyor.

Başvurular, www.worldphoto.org adresinden ücretsiz olarak yapılabiliyor. Bu arada, bu yılın yarışmasının Onursal Jüri Heyeti de Dünya Fotoğraf Organizasyonu (WPO) tarafından açıklandı. Ayrıca 2014 ödüllerine sunulan fotoğraflardan özel bir seçki de basının beğenisine sunuldu. 2014 Açık yarışmasına katılan özel fotoğraflar press.worldphoto.org adresindeki WPO basın merkezinden indirilebiliyor.



2014 Onursal Jüri Heyeti’nin başkanı, 30 Nisan 2014 tarihindeki ödül gala gecesine bir defa daha ev sahipliği yapacak olan New York merkezli fotoğrafçılık danışmanı William Hunt olacak. Heyet ayrıca, Dünya Fotoğraf Akademisi’nden fotoğrafçılık profesyoneli şu isimlerden oluşacak: Ruth Eichhorn, Fotoğraf Direktörü, Geo Magazine (Almanya); Johanna Neurath, Tasarım Direktörü, Thames & Hudson yayınevi (İngiltere); Isabella Icoz, Küratör (Türkiye); Guy Harrington, Direktör, Soho Management (İngiltere); Matthew Pillsbury, Fotoğrafçı (ABD); Harry Hardie, Panos Pictures/ HERE Press (İngiltere); Suzy Koo, Kreatif Medya Müdürü, Burberry (İngiltere); Poorna Bell, Yaşam Tarzı Editörü, Huffington Post ve Simon Barnett, Fotoğraf Direktörü, CNN Digital.


Kaynak; CNN Türk



Anish Kapoor Sergisi 12 Şubat 2014'e kadar Sakıp Sabancı Müzesi'nde...

Anish Kapoor Sergisi'nden Seçmeler
10 Eylül - 2 Şubat
Sakip Sabancı Müzesi
 Kaçınılmazlık, 2000
Oniks 
180 x 167 x 88 cm
Kapoor Stüdyosu

 Gök Ayna, 2010 
Paslanmaz çelik
Çap: 290 cm 
Sanatçı ve Lisson Galerisi

Ejderha, 1992
Kireçtaşı ve pigment 
Değişken boyutlar
Kapoor Stüdyosu

Geçmişiyle, 2009 
Mermer ve nehir taşları
203 x 224 x 123 cm
Kapoor Stüdyosu

S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi, Akbank’ın işbirliğinde, önde gelen uluslararası sanatçı Anish Kapoor’un Türkiye’deki ilk kapsamlı sergisine ev sahipliği yapıyor. Akbank’ın 65. Yılı kapsamında sponsor olduğu sergide, Anish Kapoor’un eserleri 10 Eylül 2013 – 2 Şubat 2014 tarihleri arasında SSM’de ziyaret edilebilecek.

Sir Norman Rosenthal’in küratörlüğünü yaptığı sergi, sanatçının mermer, kaymaktaşı gibi malzemelerle yapılan, çoğu daha önce sergilenmemiş taş eserlerine odaklanan ilk sergi olma özelliğini taşıyor. Gök Ayna ve Sarı gibi heykel, mimari, mühendislik ve teknolojiyi bir araya getiren ikonik eserleri içeren sergi, Sakıp Sabancı Müzesi’nin galerileri ve bahçesinde görülebilecek.

1954 Mumbai doğumlu olan Anish Kapoor, 1970’li yıllardan bu yana sanat eğitimi için gittiği İngiltere’de yaşıyor. Londra’da Hornsey College of Art ve Chelsea School of Art and Design’da sanat eğitimi goren sanatçı, bugün Kraliyet Akademisi üyesi ve Britanya İmparatorluk Nişanı sahibi. Kapoor, 1970’lerin sonunda ziyaret ettiği anavatanı Hindistan’da gördüğü boya pigmentlerinden etkilenerek yaptığı ‘pigment heykelleri’ ile dikkat çekti. 1980’lerden itibaren Yeni İngiliz Sanatı adı altında anılmaya başlayan ve Tony Cragg, Richard Deacon, Bill Woodrow gibi sanatçılardan oluşan grup içinde anıldı. 1990’da Venedik Bienali’nde, 1992’de Documenta’da İngiltere’yi temsil eden Kapoor, 1991 yılında aldığı Turner ödülü’yle İngiliz sanat ortamının önde gelen sanatçılarından biri haline geldi. 1990’lı yıllardan itibaren malzeme dağarcığını büyük ölçüde genişleten ve yeni endüstriyel teknolojilerin kullanımını gerektiren büyük boyutlu projelere yönelen Kapoor’un İngiltere’de gerçekleştirdiği en dikkat çekici işler arasında, 2002 yılında Unilever Serisi kapsamında Tate Modern’de gerçekleştirdiği “Marsyas” heykeliyle, 2012’de Londra Olimpiyatları sırasında gerçekleştirdiği Olimpiyat Kulesi “Arcelor Mittal Orbit” yer aldı.

1990’lardan 2000’li yıllara uzanan süreçte dünya çapında birçok sergi gerçekleştiren Anish Kapoor’un dikkat çeken büyük boyutlu projeleri arasında, Kunsthaus Bregenz’de 20 tonluk kırmızı vazelin ve mumdan oluşan heykeli “Benim Kırmızı Yurdum” (2003), Chicago’daki Millennium Park’ta 110 tonluk paslanmaz çelik heykeli “Bulut Geçit” (2004), Viyana’da Museum fur Angewandte Kunst’ta ve Londra’da Royal Academy’de “Köşeye Ateş Etmek” enstalasyonu (2009) ve Paris Grand Palais’de sergilediği “Leviathan” heykeli bulunur.


Kaynak: Sakıp Sabancı Müzesi

27 Aralık 2013 Cuma

Pera Müzesi bugün (27 Aralık Cuma günü) ücretsiz olarak 18.00'den - 22.00'ye kadar açık


19 Ocak'ta sona erecek olan "Yıldız Moran; 
 Zamansız Fotoğraflar" ve "Sophia Vari: Heykeller ve Resimler" 
sergilerini gezmek için iyi bir fırsat...

Ayrıca koleksiyon sergileri de var.

Fransız Aktör Michel Piccoli'nin doğum günü 27 Aralık


Max et les Ferrailleurs, 1971
Michel Piccoli - Romy Schneider

Michel Piccoli 27 Aralık 1925'te Paris'te doğdu. Müzisyen bir aileden geliyor. Üç kez evlenmiştir. İlk eşinden Anne-Cordélia adında bir kızı vardır. Çok ünlü yönetmenlerle çalışmış ve 170'den fazla filmde oynamıştır. 

1980 Cannes Film Festivali'nde 'A Leap in the Dark' isimli filmiyle en iyi aktör ödülünü, 1982 Berlin Film Festivali'nde 'Strange Affair' filmiyle en iyi aktör olarak Gümüş Ayı ödülünü, 2001 yılında ise Avrupa Tiyatro ödülünü almıştır. 

Sık oynadığı ve birbirlerine çok yakıştıklarını düşündüğüm rol arkadaşlarından biri 
 Romy Schneider'dır. 

Filmlerinden bazıları;
All About Loving
La Passante du Sans-Souci
Passion
Belle de Jour
My Love My Love


Max et les Ferrailleurs



4 Aralık 2013 Çarşamba

Wassily Kandinsky - Ekspresyonist Ressam




Sarı, Kırmızı, Mavi

Wassily Kandinsky (4 Aralık 1866'da doğdu - 1944'te öldü) Rus Ekspresyonist ressam. Renkleri, nesnel doğayı açıklamak için değil, sanatçının psikolojik durumunu ifade etmek için kullanır. Kandinsky'e göre sanat eseri, gizemli, bağımsız ve özerktir. Sanatçı, izleyenlerin resmin oluşturulmasına katılmasını bilinçli bir teknik olarak kullanır. Resimlerinde, daireler, üçgenler, yaylar, yarım yaylar, kareler, açılar gibi geometrik elementler ve parlak renkler kullanır.