15 Şubat 2013 Cuma

Charles-François Daubigny (1817 - 1878) ve Manzaraları





Charles-François Daubigny (1817 - 1878)
Fransız, Barbizon Okulu Ressamı

Babası, klasik manzara ressamı Edmond-François Daubigny tarafından eğitilmiştir.  19. yüzyıl ortalarında natüralist anlayışla ve geleneneksel tarzda yaptığı manzaraları, empresyonist ressamlara ilham vermiştir ve empresyonizmin habercisi olarak nitelendirilir.  

1936 yılından itibaren bir yıl kadar İtalya'da Eski Ustaların resimleri  üzerinde çalışmış, daha sonra, Paris'e dönerek dini ve tarihi temalı resimler yapmıştır. 1838 yılında Güzel Sanatlar okulunda Paul Delaroche'ın sınıfına kaydolmuş, aynı yıl ilk sergisini Salon'da yapmıştır.  1849 yılında Corot ile tanışmış ve onun etkisiyle  doğayı açıkhavada ve sıkı gözleme dayalı olarak resmetmiştir. 1857 yılında Le Botin adını verdiği  bir stüdyo tekne satın alarak, Seine ve Oise üzerinde resimler yapmıştır.

Spring (İlkbahar) isimli tablosunun 1857 yılında  Napolyon III tarafından satın alınmasından sonra bu tür sakin ve görkemsiz eserleri değer kazanmaya başlamıştır. 1850'lerden sonra, Daubigny'nin eserleri ölçülü ve kişisel bir lirizm içermeye başladı.  1860 yılında Auvers-sur-Oise'e yerleşmiş ve Fransa'ya seyahatlerine devam etmiştir. Yıllar geçtikçe  serbest stilde manzaralar yapmış ve  1864 - 1874 yılları arasında en önemli eserlerini vermiştir. Manzaralarında ana temalar ağaçlar, nehir ve ördekler olmuştur.  1872'de Claude Monet ondan etkilenerek bir stüdyo tekne almıştır. Barbizon Okulu ile ilişkili olsa da onların aralarında hiç yaşamamıştır.



 S


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Duygu ve düşüncelerinizi iletirseniz, memnun oluruz...