28 Şubat 2013 Perşembe

Paul Signac ve Süleymaniye adlı eseri 2.285.524 dolara satıldı.


 Paul Signac (1863 - 1935)

Süleymaniye

Modern Fransız resminin en önemli sanatçılarından biri olan ve 1884 yılında Bağımsız Sanatçılar Sergisi'nde tanıştığı George Seurat ile geliştirdikleri Noktacılık akımı ile resim sanatında büyük bir değişime imzasını atan Paul Signac İstanbul'a gelen ender modern sanatçılardan biridir. Signac'ın İstanbul'da 1907 yılında yaptığı “Süleymaniye” isimli yapıtı Sotheby’s müzayede evi tarafından 24 Haziran 2009 akşamı Londra’da yapılan müzayede de 2,285,524 dolara ismi bildirilmeyen özel bir koleksiyonere satılmıştır.

Neo-empresyonizm’in önemli temsilcilerinden ve Noktacılık akımının kurucularından biri olan Paul Signac, resim hayatına 16 yaşında babasının ölümüyle başlar. Paris’te doğması ve 19. yüzyılın Paris ortamı kendini resim yapmaya adamış bir genç için bulunmaz fırsatlar sunar. Önceleri resimlerinde Monet gibi empresyonist eğilimler görülse de Seurat ile tanışması onun resim hayatını oldukça etkiler. Hızlı fırça darbeleri ile yapılan resim yerine renkli noktaların yan yana gelmesinden oluşan Pointilist (Noktacı) anlayışı benimser. Resimden sonra en büyük tutkusu denizciliktir. En sevdiği yer ise Güney Fransa kıyıları özellikle de  St. Tropez'dir. 1904 yılında gezmeye başladığı Avrupa liman şehirleri arasında Venedik, Rotterdam, Londra ve İstanbul da vardır. 
Gittiği her limandan,  renkli suluboya eskizleriyle dönüyor, stüdyosunda bu resimleri puantilist yöntemle büyük kanvaslara aktarıyordu. 1900 yılına kadar daha teknik ve sık noktalarla çalışırken bu yıldan sonra resimlerinde noktalar daha geniş ve serbesttir. Küçük noktalar kullanarak yaptığı eserleri  adeta bir mozaik görüntüsü verir.  Signac’ın amacı renk ve ışığı en üstün biçimde elde edebilmek olmuştur.  

1907 yılının Mart ayında sanatçı arkadaşı Henri Person ile İstanbul’a gelen Signac, özellikle Haliç bölgesinde birçok resim yapar. Aynı dönemde İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’nda teşrifatçı olan ve önemli ressamlarımızdan Şeker Ahmet Paşa ile de tanışan Signac, Ahmet Paşa’nın evinde misafir de olur. Mayıs ayına kadar İstanbul’da kalan Signac’ın İstanbul resimleri de diğer Avrupa limanlarında yaptığı resimlerle beraber “Liman Serisi” olarak adlandırılan seri içinde değerlendirilir. 24 Haziran 2009 akşamı Londra’da yapılan müzayedede, Signac’ın İstanbul resimlerinden Süleymaniye isimli eseri gecenin en pahalıya satılan yedinci eseri olarak 2,285,524 dolara ismi açıklanmayan özel bir koleksiyonere satılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Duygu ve düşüncelerinizi iletirseniz, memnun oluruz...