30 Aralık 2012 Pazar

El Lissitzky ve Suprematizm


El Lissitzky (1890 - 1941) Pochinok'da doğdu. 1909'dan 1914'e kadar Almanya'da  teknik okulda mimari  eğitim gördü. I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesi üzerine Rusya'ya döndü. 1916 yılında Riga Teknoloji Üniversitesi'nden mühendislik ve mimarlık diploması aldı. Ve bir mimari büroda çalışmaya başladı. 

1917 yılında, çocuklar için, Marc Chagall tarzında  illüstrasyonlar yaptı.  Lissitzky ve Kazimir Malevich,  Marc Chagall tarafından, 1919 yılında Vitebsk Popular Sanat Okulu'na davet edildiler. Lissitzky orada grafik ve mimari eğitim vermiştir. 1920 yılında Moskova'da Sanatsal Kültür Enstitüsü'ne üye olmuştur. Ertesi yıl Konstrüktivist (Yapılandırmacı) gruba katılmıştır. Resim ve mimari arasındaki değişim istasyonu olarak "Prouns"denilen soyut  anlayışıyla resimlerini yapmaya başlamış ve  prouns'larıyla döneminin form anlayışına yenilik getirmiştir. Daha sonra "Unovis"* adlı gruba katılarak suprematizm (soyut geometricilik) anlayışıyla geometrik formlar üzerine yaptığı çalışmalar pek çok tasarımcıya esin kaynağı olmuştur.  Suprematist'ler, Konstrüktivistler gibi sanatın faydacılığını savunmalarına rağmen onlardan ayrılan ferdiyetçi bir tavır benimsemişlerdi. Sanatçının bir mühendis ve bilim adamı olması fikrine karşı çıkarak hür bir sanatçı tipi oluşturmayı hedeflemişlerdi. Süprematistler açıçemberdikdörtgen ve haç biçimlerini kullanmışlardır.

1921 yılında Sovyet ve Alman sanatçılar arasında iletişim kurması için Berlin'e gönderilmiş, 
orada, Moholy-Nagy ve Van Doesburg ve diğer sanatçılar ile tanışmış ve ilk kişisel sergisini 1923 yılında Kestner-Gesellschaft - Hanover'de açmıştır. Tipografi'ye getirdiği radikal yenilikler ve fotomontaj ile kitaplar ve periyodik yayınlar tasarlamıştır.

1923 yılında, İsviçre'ye tedavi  olmak üzere gitmiş ve 1925 yılında Moskova'ya dönmüştür.
1926  ve 1934 yılları arasında çeşitli sergilerin yanı sıra, eşi ile "Sovyetler Birliği'nde Mimarlık" adlı  yayını ve  Stalin’in saf komünizmi yerleştirmek amacıyla kullandığı propoganda eserlerini tasarlamıştır.  Sovyetler Birliği  için propoganda posterleri ve kitaplar tasarlamanın yanı sıra, Hanover'deki Landes Museum için sergi odası ve çeşitli uluslararası sergilerde Sovyet pavyonlarını da tasarlamıştır. 

El Lissitzky, sadece soyut resim biçimini geliştirmekle sınırlı kalan bir Rus Avant-Garde sanatçısı değil, aynı zamanda  kitap tasarımcısı, kent planlamacısı ve mimardı. 

1941 yılında Moskova'da ölmüştür. 

Unovis, (ayrıca Molposnovis ve posnovis olarak da bilinir) 1919 yılında Vitebsk Sanat Okulu'nda Kazimir Malevich liderliğinde kurulan ve  kısa süreli ama etkili bir grup Rus sanatçısına verilen addır. 


29 Aralık 2012 Cumartesi

Gustave Klimt - Çizginin Büyüsü - Ekspresyonist


Gustave Klimt,  insan çizgileriyle, insanın özünün ve varoluşunun doğasını, sanatçı 
duyarlılığıyla acı, sevgi, umut, mutluluk gibi evrensel duyguları aktarmaya çalıştı.



27 Aralık 2012 Perşembe

Jean-François Millet ve Akşam Duası (The Angelus)

Jean François Millet (1814 - 1875)
The Angelus
(65 cm x 55.5 cm)

Millet'in, bu eserinde, dua eden bir kadın ve bir erkek var. Patates çıkarmayı 
durdurmuşlar, etraflarındaki herşey durgun.  Millet 1865’te şöyle diyordu: “Ben bu tabloyu, bir zamanlar büyükannemin yanında tarlalarda çalışarak, ölülerimizin ruhuna kutsal duamızı söylemek için bize işimizi bıraktıran çan sesini, düşünerek yaptım.”

Millet, dini duyguları yüceltmekten ziyade, bir çocukluk anısını resmetmiş
kısa bir mola ve soluklanma anına odaklanarak, o basit köylü yaşamının, 
değişmez ritmlerini yakalamak istemiştir.

"The Angelus"da büyük ve yalnız bir boşluk içinde, iki köylü,  tablonun küçük 
boyutlarına rağmen anıtsal bir nitelik kazanır. Işık onların hareketlerini ve 
duruşlarını vurgularken,  yüzleri gölgede kalmıştır. Resim, meditasyon gibi 
derin bir duyguyu ifade eder.

Dali’ye göre ortadaki sepetin arkasında bir çocuk tabutu vardır! Buna göre çift, ölmüş çocukları için dua etmektedir. Ayrıca tablodaki kadın aslında kızgındır ve çiftin arası iyi değildir. Dali tabloya x-ışınları tutulsa sepetin ardındaki tabutun görülebileceğini iddia etmiştir. Dali de bunu baz alarak çeşitli resimler yapmıştır. (Dali’nin de ölmüş bir kardeşi olduğundan ve ismini de kardeşinden aldığı gerçeğiyle birlikte bu konulara takıntısı olduğu bilinmektedir.) İşin ilginç yılı, uzun yıllar sonra Millet’nin tablosuna x-ışınlarıyla bakıldığında, gerçekten de sepetin arkasında çocuk tabutu olabilecek bir diktörgen olduğu, önce onun çizildiği görülmüştür. Dali, tablonun ardını “görmüştür”. [Kaynak -Influences in the Life of Salvador Dali - 2001 ] futuristika.org

Millet'in bu resmi 1932 yılında bir deli tarafından yırtılmış ve eser 20. yüzyılın ikonu 
haline gelmiştir.


Kaynak; Musee d'Orsay


“Sanat bir kavgadır. Kişinin canıyla kanıyla, etiyle kemiğiyle girişeceği bir kavga… Çalışarak sürdüreceği bir kavga. Bir şeyi kötü ya da eksik söylemektense suskunluğu yeğlerim...”





Avrupa Resimlerinde Oryantal Halılar


Üst sol ; Johannes Vermeer - Uyuyan Hizmetçi adlı eseri 
Üst sağ; Johannes Vermeer - Sürahili Genç Kız adlı eseri
Alt sağ ; Gerard ter Borsch  - Lavta çalan genç kız ve kavalyesi
Alt sol  ; Nicolas Maes - Elma Soyan Genç Kız

14. yüzyıldan itibaren, popülaritesi yüksek, oryantal halı olarak adlandırılan islamik dokuma halılar, Avrupa resimlerinde sık sık kullanılmıştır. 
Mesela Johannes Vermeer çoğu resminde oryantal halı tasvirlerini kullanmıştır. Vermeer  Uyuyan Hizmetçi  (A Maid Asleep), resminde 17. yüzyıla ait iki Türk Halısı, Sürahili Genç Kız (Young Woman with a Water Pitcher ) isimli eserinde ise yumuşak ve ince dokulu, kırmızı zemin üzerinde arabesk çiçek desenli  İran Halısı tasvir etmiştir.

17. yüzyıl ressamı Nicolas Maes'in Elma Soyan Genç Kız (Young Woman Peeling Apples), isimli eserinde, Avrupa'da moda olan, sarı ve kırmızı renklerden oluşan Türk Lotto halısı ile kaplı bir masada oturan elma soyan bir genç kız tasvir edilmiştir. Lotto halılar, geometrik motiflerin yerini, tümüyle soyut bitkisel motiflerin almasıyla seçkinleşir. Venedikli ressam Lorenzo Lotto tarafından resimlendiği için, halı literatüründe bu tür halılar Lotto Halıları olarak adlandırılırlar. 

Yine 17. yüzyıl ressamı Gerard ter Borsch'un, Lavta çalan genç kız ve kavalyesi   (A Woman Playing the Theorbo-Lute and a Cavalier) isimli eserinde, sıra dışı tasarımıyla bir madalyonlu Batı Anadolu halısı göze çarpmaktadır.

 Üst sınıf iç mekan resimlerinde halı gösterme geleneği 18. yüzyılda da devam etmiştir. 18. yüzyıl ressamlarından Pietro Longhi'nin Ziyaret (The Visit) isimli tablosunda, şık İtalyan mobilyası üzerinde bol dökümlü Batı Anadolu ( Gördes) namaz halısı görünmektedir.



23 Aralık 2012 Pazar

Marilyn Monroe her zaman doğal ve çok güzel...

Fotoğrafçı Cecil Beaton 
Marilyn Monroe

New York Hotel, 1956


Marilyn Monroe'yu ve fotoğrafçıyı çeken ise Beaton'un asistanı Ed Pfizenmaier

8 Aralık 2012 Cumartesi

Rafael'in Havari Başı adlı eseri 86 milyon TL'ye alıcı buldu.






Rafael'in  "Havari Başı" resmi 86 milyon TL’ye satıldı

Rönesans döneminin en önemli İtalyan ressamlarından Raphaelin 1720 yılında tamamladığı kara kalem çalışması, İngiltere’nin başkenti Londra’da rekor fiyata satıldı. Sotheby’s Müzayede Evi’nde kıran kırana geçen 17 dakikalık açık artırmada, adının açıklanmasını istemeyen bir koleksiyoncu, Raphael’in “Havari Başı” adlı resmi için yaklaşık 48 milyon dolar (86 milyon TL) ödedi. Gizemli alıcının Rus olduğu iddia edildi.